kengkawan

June 28, 2011

CONTEST AYU CARDIGAN TOPI TAMPAN

nak update pasal contest..
contest masih lagi berjalan..





syarat-syarat penyertaan
1. korang kena follow blog aku yang usang nie. [ kalau korang tak nak follow pon tak pe. just senang korang nak tau pasal contest.]
2. buat entry "CONTEST AYU CARDIGAN TOPI TAMPAN" copy banner dan linkkan
4.  post gambar korang. kalau perempuan bercandigan. lelaki bertopi. 
5. tag 2 orang blogger. pastikan depa tau na.
6. postkan link entry korang kat sini...

senang je kan. pemenang akan dipilih dengan tiga katagori. 
1) untuk perempuan. mestilah di bercardigan dan pandai bergaya dengan cardigan tu. di nilai dari segi mix and match. 
2) lelaki pulak bergaya dengan topi. tak kisah topi apa
3) yang ni akan dipilih melalui undian.. :) hanya sorang je. lelaki kew perempuan tak tau okey... nama pon undi. :)
untuk permulaan aku tag semua follower aku...

TARIKH TUTUP 30 AUGUST 2011(1ST RAYA)
selamat berjaya


nak umum jugak hadiah nya


hadiah untuk pemenang perempuan

cardigan, sehelai shawl dengan inner

hadiah untuk pemenang lelaki

topi dan tali pinggang

bagi pemenang bertuah pulak 

topup maxis/celcom/digi RM 5 dengan shawl dengan inner



jom sertai...




June 27, 2011

PJJ... PEMBELAJARAN JARAK JAUH?? BOLEH KEW???

ASSALAMUALAIKUM

alhamdulillah. lagi 6 bulan je lagi aku nak tamatkan belajar. tolak cuti, tolak tidur tolak berfacebook around 4 bulan camgitu lah. tapi tu belajar. kalau ikutkan aku tamat diploma lagi setahun. 6 bulan practikal it okey la. tak masuk dalam list.


bukan senang nak habiskan belajar. aku lalui berbagai cabaran. sampai berat aku turun 10 kilo. sedih bukan. kadang kadang aku rasa nak berhenti pon ada. tapi bila fikir yang aku ni ada cita cita dan impian aku teruskan. dasyat sangat ke aku belajar ni sampai nak berenti? boleh tahan la. tapi sebenarnya tak la teruk sangat. saja gedik ja.


aku plan naksambung degree.. amacam. okey tak. dah nekad nak amik ni. tapi tak sure nak ambil full time or part time je. tak ada siapa la pulak nak support aku belajar. kesian la pulak kat kakak aku ni yang sulung ni. anak pulak sudah bertambah. 8 minggu dalam perot. so, bebanan makin bertambah la pulak. dan aku?? dan aku harus berdikari. yeah.. harus..


untuk meneruskan cita cita tak semestinya perlu fulltime belajar. yang penting kesungguhan nak capai impian tu ada.

June 26, 2011

PEREMPUAN MELAYU KOTOR???

ASSALAMUALAIKUM...

sebelum pape aku nak promote sikit contest yang aku buat ni.. ruang kan masa korang semua untuk join contest yang aku buat yerk...

1. korang kena follow blog aku yang usang nie. [ kalau korang tak nak follow pon tak pe. just senang korang nak tau pasal contest.]
2. buat entry "CONTEST AYU CARDIGAN TOPI TAMPAN" copy banner dan linkkan 
3. like FACEBOOK FAN PAGE
4.  post gambar korang. kalau perempuan bercandigan. lelaki bertopi.
5. tag 2 orang blogger. pastikan depa tau na.
6. postkan link entry korang kat sini...

senang je kan. pemenang akan dipilih dengan tiga katagori. 
1) untuk perempuan. mestilah di bercardigan dan pandai bergaya dengan cardigan tu. di nilai dari segi mix and match. 
2) lelaki pulak bergaya dengan topi. tak kisah topi apa
3) yang ni akan dipilih melalui undian.. :) hanya sorang je. lelaki kew perempuan tak tau okey... nama pon undi. :)
untuk permulaan aku tag semua follower aku...

TARIKH TUTUP 30 AUGUST 2011(1ST RAYA)
selamat berjaya


back to topik. sekarang ni lelaki melayu kerap tunding jari pada wanita melayu. bukan kerap je. sering. ada ye yang tidak kena kalau story pasal wanita melayu ni. wanita melayu tak ada maruah. tak ada harga diri. tak ada iman. tak ada macam macam.


wahhh.. kemain lagi erk tuduh wanita melayu cam gitu. cam gini. sedar lah sikit yang korang tu bakal kawen dengan wanita melayu. jugak.


most wanita melayu ni islam. most ok. ada jugak yang kristian. tapi islam pada IC dan kad pengenalan lagi ramai lah dari islam yang memang islam. tapi ingat ye korang. korang tak ada hak untuk kafir kan mana mana umat. ingat. jangan dok sedap mulut saja.


wanita melayu kotor??? ni memang buleh naikkan darah seorang wanita. kotor dari segi apa?? dia main lumpur ke?? ke dok main tanah?? eh, bukan kotor macam tu erk. maksudnya kotor dari segi rohani dan mental.


ramai wanita kini tersasar dari jalan hidup. sebab lemah iman dan kurang bimbingan. tapi itu bukan nya dia tak berguna langsung. ni tak di tunding dengan tohmahan yang kemain lagi. aip. pantang ade salah sikit mula la jaja story keliling kampung.

haaiiihhh. mudah nya kaum lelaki ni tunding jari. siap buat sajak bagai nak salahkan kaum hawa ni. siap buat ciri-ciri wanita melayu kemain lagi. siap wat group lagi. siap wat note kat facebook tentang wanita melayu haprak.. mudah kan tunding jari nie. semudah ABC.


macam ni ke konsep dakwah dan tarbiah akhi?? macam ni ke cara korang menginsafkan seseorang?? seseorang yang mungkin sesat dan tersimpang mungkin tawar hati dengan cara korang yang seolah menhukum. bukannya mengajak kebaikan.


sedar tak korang makhluk perosak kaum hawa?? ya, hawa hanya ada 1 akal. tapi, korang yang tersenarai dengan akal yang banyak. pernah korang fikir dan cari pengelesaian. tidak. korang malah kutuk dan jatuhkan hukuman...


lelaki, mudah lepas tangan yang tanggung wanita. cissss... kau memang biadap.


tak ada kebaikan terlaksana tanpa pertolongan dan bimbingan


wahh.. bijak nya aku nak tunding ke arah lelaki.. ya, aku memang bijak. aku jumpa hampir 50 artikal di facebook tentang wanita melayu, tentang wanita bertudung, tentang wanita dan fesyen, tentang wanita melayu gedik.. seee..

yang lebih sedih note di facebook tu di buat oleh pemilik facebook yang punyai ilmu agama yang tinggi. pelajar jurusan syariah kuis, pelajar lugtha UIAM, pelajar dakwah kisdar, pelajar ussuluddin kuin.. wahhh... hebat mereka ni. tapi jika korang semua ni menjadi pendakwah. perlukan korang menghukum orang yang korang cuba tarbiah tu?? tak kan..


ingat ye. korang ada adik perempuan, korang ada saudara sedarah perempuan. korang bakal ada anak perempuan. Allah maha adil. penghinaan kepada wanita itu bukan menyelesaian segalanya,


renung renungkan. dan selamat beramal....

p/s:: jangan lupa join contest =)

June 25, 2011

MASIH BELOM DAPAT SAMBUTAN...

ASSALAMUALAIKUM

bukan budah nak buat orang yakin dengan belog yang kita usaha untuk di femeskan. tak semudah ABC. tak sesenang 123. susah dan merumitkan. aku memikirkan macam macam cara nak promosikan blog sendiri.. 

cuba untuk dkatkan diri dengan semua blogger. cuba untuk menulis entry yang buleh menarik perhatian. cuba untuk membuat aktiviti yang menghiburkan. tapi, itu hanya damy. 


aku boleh simpulkan blog ni tak berapa nak laku lah. tapi, apa yang aku ni semangat lagi. aku pon ahu yang blog aku ni tak laku. ye dak??? mungkin sebab minat aku. minat aku dalam bidang penulisan. kalau dulu aku berusaha untuk masuk dalam majalah focus untuk slot cerpen pilihan. aku cuba berbulan. dan makan masa setahun jugaklah. akhirnya cerpen aku keluar jugak. menggunakan nama pena EMA FISHA.


hadiah time tu bukan gempak mana pon. hanya sebuku novel ZURIAT. masih ingat lagi lah time tu. happy time tu tak terkata...


tapi, ini lebih menyedihkan aku. contest yang aku anjurkan masih belom dapat feedback.. sedeynye. aku akan nantikan walaupon aku yakin tak ada seorang pon yang sudi. 
penantian ni satu kegembiraan selain pupuk sifat sabar..


klik SINI kalau nak join contest...


June 23, 2011

BLOG HAMPEH

ASSALAMUALAIKUM


bukan mudah nak gembirakan orang. bukan senang nak karang setiap entry. bukan mudah nak tarik perhatian pembaca. semua tu bukan yang mudah.

sebelum ni aku yakin bahawa aku ni ada pembaca yang setia. padahal. aku hanya berangan. jangan la nak mimpi lebih lebih. nanti merana hati.


faktor yang mendorong orang tak suka blog aku apa erk?? penat jugak ni mencari. aiiisshhhh.. masih lagi tak dapat jawapan. dari pagi semalam sampai sekarang. masih tak dapat jawapan. penat jugak memikir nih...


pagi ni, baru aku dapat simpulkan yang aku ni mempunyai blog hampeh. korang tak tau apa tu hampeh? adessss... sedih la pulak tak tau.

korang penah perah santan tak. bila korang dah perang serdak kelapa yang orang nak buang tu. tu la namanya hampeh.. hampeh kelapa.


so, ini bermaksa blog aku ni tak ada isi. sebab hampeh kelapa kan kering. tak ada santan. tu la simpulan bahasa untuk blog aku. ada style tak.. mesti lah ada kan. bukan senang aku nak dapat award blog hampeh ni.


peminat cardigan dan topi... jom join contest AYU CARDIGAN TOPI TAMPAN. klik SINI

June 22, 2011

CONTEST AYU CARDIGAN TOPI TAMPAN

ASSALAMUALAIKUM

ATTENTION!!!!!

semperna spontaneous thursday, dengan spontan aku nak buat satu contest. AYU CARDIGAN TOPI TAMPAN

pelik??? actually, aku suke pakai cardigan. paling suke la. and, aku suke tengok orang gayakan fashion dengan cardigan. nampak sweet je.
aku suke lelaki pakai topi. tak kisah la topi pe. janji topi. nampak terserlah ketampanan korang. cewah..cewahh..


taaaaaraaaaaaaaaaaaaaa


syarat-syarat penyertaan

1. korang kena follow blog aku yang usang nie. [ kalau korang tak nak follow pon tak pe. just senang korang nak tau pasal contest.]
2. buat entry "CONTEST AYU CARDIGAN TOPI TAMPAN" copy banner dan linkkan
4.  post gambar korang. kalau perempuan bercandigan. lelaki bertopi. 
5. tag 2 orang blogger. pastikan depa tau na.
6. postkan link entry korang kat sini...


senang je kan. pemenang akan dipilih dengan tiga katagori. 

1) untuk perempuan. mestilah di bercardigan dan pandai bergaya dengan cardigan tu. di nilai dari segi mix and match. 

2) lelaki pulak bergaya dengan topi. tak kisah topi apa

3) yang ni akan dipilih melalui undian.. :) hanya sorang je. lelaki kew perempuan tak tau okey... nama pon undi. :)

untuk permulaan aku tag semua follower aku...


TARIKH TUTUP 30 AUGUST 2011
(1ST RAYA)

selamat berjaya





RAMAI FOLLOWER KE RAMAI READER??

ASSALAMUALAIKUM
tadi masa aku blogwaking aku jumpe satu blog ni. perghhh.. follower dia mencecah 500k. hebakkk gila. tapi aku baca entry dia. menarik jugak. dan aku usha lagi blog dia ni. sayang. reader dia sikit je. sikit je orang komen. sikit je kat chat room yakni shoutmix. ala ala macam reader blog aku je. yang komen pulak dalam sorang dua je.



itu apa yang aku nampak dari luaran je la. tak tau la pulak kalau dia tak update komenter kat blog dia. itu aku tak la tanya. nak tanya tapi tak ada kesampaian. ish.. sadis. belom berani la nak serbu orang camgitu. tunggu la aku tersenarai dalam blogger yang termashhhhuurrrr..


kalau korang la kan. mana satu pilihan korang. ramai follower ke ramai reader??


kalau aku. entah la. aku tak pernah pon ramai follower. tengok la follower aku tak sampai pon 300. see. itu tandanya aku kena berhenti berangan jadi blogger femes.
okey. ni bukan entry aku untuk aku perasan yang tak sudah sudah.


before aku kenal apa itu dunia blogging. aku berlumba. berkejar, berjoging semata nak kan follower macam HANIS ZALIKHA. perggghhhh. teringin kot. bila aku cermin muka aku? terus aku senyum kambing akibat perasan yang tak sudah.


tapi, kalau aku la. better aku lebih ramai reader. peminat blog aku yang setia. itu sebenarnya lagi bes. tapi kalau dah femes, mesti ada peminat setia. ye dak.


tapi, korang jangan kejar nak glamor. kompom dak dapek eh. blogging la sebab korang minat minat dan minat. kalau korang bloging sebab nak kan follower yang ramai.
aku tau sangat, kalau dah ramai mesti lepas ni korang macam dah malas dah nak blogging. ye la target korang dah capai. ape lagi nak.


so, jangan kejar follower. kejar la reader blog korang erk... tapi jangan buat entry yang buleh rosakkan korang. kang tak pasal korang kena cap blogger yang nakkan publisiti murahan...


selamat beramal

RELEVEN KE SEGMEN DARI BLOGGER BEN ASHAARI

ASSALAMUALAIKUM...

korang kenal blogger femes ames BEN ASHAARI?? mesti la kenal kan. dah name pon blogger femes ames. lain la aku ni blogger ceroi.. blogger hampeh...blogger usang. macam macam lagilah..


siapa yang pernah join segmen dari abg ben ni?? ramai kot yang join. beratus-ratus. tah mencecah riban. aku pon not sure. aku ni salah satu dari follower abg ben ni.


tapi releven kew segmen yang dia buat? okey. ni bukan nak kutuk abg ben. korang jangan benci aku pulak. teruskan membaca entry ni. tak salah kan aku nak luahkan pendapat. tak salah kan??


releven ke tidak? kalau tak releven tak kan tak la ramai yang join kan. it mean segmen dari blog abg ben ni betol betol buat aku jatuh cinta dengan blog BEN ASHAARI. mampus aku kalau isteri abg ben hentam aku lajulaju.




tapi aku pernahjoin segmen abg ben ni sekali je. siyes sekali je. aku cakap aku suke segmen abg ben bukan bukan bermakna aku perlu ekot setiap segmen yang abg ben buat. ye dak. tapi segmen dia memang tarik minat aku untuk baca entry dia dan blogger blogger yang join segmrn yang abg ben buat.


sebab pe aku tak join?
bukan sebab malas. bukan sebab aku ni bajet bagus. idak. aku tak fikir macam tu pon. tapi aku tak join sebab aku tak yakin nak join. macam tak de kena mengena je kan?
bagi aku, aku lebih suka baca entry beliau daru aku ikut segmen beliau.


to abg ben tu pon kalau abang ben baca blog aku. teruskan dengan segmen yang menjana minda ni. aku suke la dengan semua segmen abg ben. lebih tepat suke abg ben blog abg ben.


pada korang yang tak pernah join segmen dari blog abg ben or tak pernah tau pon sapa abg ben ni..

jom reramai terjah blog BEN ASHAARI



I LOVE SHAWL

ASSALAMUALAIKUM


kenapa tetibe de banner ni erk??

itu tanda aku join contest. 

klik banner tau kalau korang semua nak join...


contest ni di anjurkan kan oleh
IDMA TEXTILE

ni pemilik blog IDMA TEXTILE

THE PRESIDENT


kalau nak join contest ni. korang kena penuhi syarat syarat di bawah:-

1. upload pic anda memakai shawl yang terbaik. (pic solo je tau)
2. buat satu entry tentang contest ni. copy banner dan link kan
3. Like Page IDMA TEXTILE di Facebook
4. Tag 1 orang rakan.
5. tinggalkan link anda di entry ini


nak tengok gambar yang saya pertaruhkan???



aku tag 


cik president.. saya tag dua orang ye.. :)


jom join this contest dengan klik pada banner okey...



June 21, 2011

KONGSIKAN KEGEMBIRAAN

ASSALAMUALAIKUM

gembira ke tidak hanya hati je yang tahu. hanya diri sendiri yang tahu. orang lain tidak berhak menilai. melainkan kita sendiri yang bagi tahu. kekadang muka gembira. tapi hati..

menangis
merintih
meraung
meroyan
macam macam perasaan yang orang lain tak tahu.


selalunya aku akan kongsikan kegembiraan yang aku alami. tengok keadaan. antara dalam blog ke, facebook ke. or aku terus direct bagi tahu tak semua orang yang aku happy. senang la orang nak komunicate. and lagi senang pada sapa nak membodek.

bodek?? korang nak bodek apa kat aku?? aku ni bukan anak tan sri. jauh sekali menantu dato.


korang nak jadi happy tak? of couse la. sape yang tak nak gembirakan. usop wilca pon nak gembira. tahniah kepada ucop wilca sebab jadi Dj kat Hot FM. congrat. makin laku ucop wilca ni erk. sole.. sole... kite bako kite bako.

opsss.. bukan nak story pasal ucop wilca la.saja buat iklan.

if korang nak lebih happy go tak berlaki, better korang share ape yang korang happy kan..

tak nak share?
tak pakse pon la. tapi kalau korang share. korang mesti lebih happy. tak caye. ce korang try.

tak tahu nak share kat sape?
share la kat kawan kawan. Facebook kew. twitter ke. blog ke. mane je lah. janji korang share. korang bagi tau kat orang. nanti mesti ada yang tumpang gembira. and korang makin la gembira. ye dak.



nantikan kemunculan CONTEST AYU CARDIGAN TOPI TAMPAN.

WORDLESS WEDNESDAY

assalamualaikum



pengunguman penuh contest akan di umum kan kemuadian

tunggu kemunculan 

CONTEST AYU CARDIGAN TOPI TAMPAN


June 20, 2011

TENTANG CONTEST..

ASSALAMUALAIKUM

entry semalam aku cakap pasal nak buat contestkan. aku ni bukan lah blog yang kebabommm nak buat contest. tapi just nak appericite apa yang telah korang buat kat blog aku.

jutaan terima kasih sebab korang baca blog aku. dan follow blog aku ni. thanks a lot yeah...

entry kali nie bukan nak umumkan pasal contest lagi. tapi just nak informkan yang aku bakal buat contest. contest apa??? ada lah. takat ni secret lagi.. nak cari hadiah dulu..

bila dah dapat hadiah yang nak di kasi. baru isma nak anjurkan contest ni. :)


yang pasti contest ni agak simple dimple. sebab aku ni suke yang simple je. simple tu kan menarik.

tunggukan kemunculan contest yang aku organize ye..



sebelom nak end entry kali ni. nak mengadu sikit. dulu aku de buat untuk follower bertuah kan. dan pemenang tuk follower yang bertuah tu pon aku dah tau HANA BAHAROM. yang sedeynya aku dah lama hantar hadiah untuk pemenang. tapi semalam posmen tu pulangkan balik hadiah tu kat rumah aku. apa pasal ha?? dan aku masih lagi menanti kemunculan gadis kecik molek tu.


nak say sorry. dan nak minta alamat yang lebih tepat. aku pon pelik jugak. padahal hadiah tu dah lama terhantar. dan yang hantar hadiah tu abang kesayangan aku. asal la tak sampai erk. salah alamat ke? bila check balik alamat betol yang di emailkan kat aku...


sekarang dalam usaha mengesan pemenag tu. sorry erk cik HANA BAHAROM. hadiah kamu sampai lambat.



kalau anda terbaca entry ni.. sila inform erk... :)


rasa serba salah bersarang dan menguasai hati kecil aku... :(

NAK BUAT CONTEST...

ASSALAMUALAIKUM

entry pendek tuk hari ni.
aku nak buat contest.. 

tapi.. apa yang merisaukan aku.

ada ker orang nak join...

berfikir dengan lebih tepat...


korang nak tak join contest aku??? 


June 19, 2011

MAKANAN KAMPUNG BANYAK KHASIAT DERRR!!

ASSALAMUALAIKUM

ada orang yang rasa geli nak makan makanan kampung. eeeuuuwwww gulau lemak. pew tu. pang!!! aku kasi penampar orang yang macam tu. mengada ngada.

once open the day, aku jejalan la sekitar ibu kota. saja. menikmati kesibukan yang kadang kadang nak pecah otak. di sebabkan aku ni nak balik kampung. layan je la hingar bingar ni. kat kampung tak ada bising ni. tetibe perut aku ni nak mentakedarah la pulak. ni la aku. perut tak penah nak amat. asyik lapo je. aku pun layan la. mencari kedai makan melayu. aku tak makan kedai mamak. sebab aku orang penang. so, aku tak sure la mamak ni. mungkin dah jemu kot dari kecik. padahal tak lalu. sebab .....




kedai makan melayu tu aku suke. banyak ulam. aku ni spisis yang pelik. tak makan sayur, tapi aku suka ulam. :) pelik kan. padahal ulam tu katogeri sayur la jugak.


masa aku tengah ceduk gulai lemak nenas ikan masin yang memang fevret aku. ade la kapel ni. perggghhhh.. balak dia. encem kemain. gulai lemak yang selera ni bertambah selera. tapi terus aku tak pandang balak dia sebab awek dia macam poyo. dah la dress up macam tak kena. macam kuno sesangat. nak cakap pon aku ni bukan up to date sangat pon. tapi, bila tengok gaya balak dia. macam jauh ja beza.. tapi kalau dah sayang. nak buat cam mana kan


yang buat aku jelek dan rasa nak simbah gulai nenas kat awek tu bila awek tu cakap ::

" u kenapa makan ulam. gulai rebung?? ape tu. eeee. tu makanan orang kampung la"

yang aku respek laki tu bila balak dia cakap

" ai, bukan u pon orang kampung ke?"


perrrggghhh.. memang aku tabik la mamat tu. smash sekali je. aku rasa nak lambung lambung je mamat tu. awek dia loser. aku dengan muke selambe. gelak macam orang gila. haha. awek tu gaya macam nak serang aku. tapi balak dia cakap

"u jangan nak buat pasal lagi"


aku rasa mamat tu mungkin dah hilang sabar kot. aku?? lagi galak la aku gelak. makan dengan keriangan.


cik kak. u nak tau tak sebab apa balak u ensem. balak u stail. sebab balak u makan makanan kampung. balak u tu suke ulam. balak u makan rebung. tu pasal la balak u tu hensem.

cik kak banyak khasiat masakan kampung ni


> ulam ulaman memberi korang minda yang fresh dan buleh membantu meningkatkam imuniti badan
> masakan kampung tidak menyandungi banyak perisa yang buleh melemahkan otak
> masakan kampung buleh menaikkan selera sesape sahaja
> masakan kampung buleh membantu dalam berdiet.


so, masakan kampung ni bagus tau. yang penting masakan kampung ni buleh menarik perhatian ibu mertua. hahaha.

kalau asal dari kampung tu buat macam orang kampung erk. jangan nak belagak bandar. susu yang korang minum  tu pon hasil dari proses masakan kampung. so, sedar sedar la kediri. :)

so, hari ni nak masak sup udang ketak. yummy... jom memasak dengan aku... :)

GEDIK UBAT PERAPAT

ASSALAMUALAIKUM.

belom pernah seumur hidup aku, aku ni tergolong dalam golongan orang yang cool. yang tenang. mana mana aku pergi orang akan cakap aku perempuan gedik. dan riaksi aku.. biasa ja. sebab aku mengaku yang aku ni gedik. aku gedik bukan aku pinjam dari orang yang kutuk itu tu duit depa. aku gedik, bukan aku pinjam nama depa nak tayang. aku gedik sebab aku guna nama dan cara aku yang tersendiri.


masih aku ingat lagi kes terjadi dalam komuter masa aku nak balik ke kolej lepas aku menghabiskan masa aku di KL. klik SINI. oke. itu sebabnya aku dah biasa dengan kutukan orang atau sindiran orang. kalau aku ikut cakap orang dan terlalu care apa yang orang cakap. sampai bila bila la korang ada berada kat takuk lama. bila nak growth up nya kalau ada yang cuba membantutkan tumbesaran korang. ye dak? ecehhh.. aku dah rasa macam pakar motivasi. kemain bersemangat lagi.


aku bersyukur lah aku gedik kena pada tempatnya. aku gedik kat family aku. aku gedik dengan kawan kawan aku. aku gedik dekat incik sayang aku. bukan aku pergi menggedik dekat suami orang... idak. aku bukan cam gitu erk. simpang malaikai 44 la. sebab tu aku tak kisah la ada orang yang sindir aku ni gedik. be your self. it making u perfect. eceh.. speking pulak aku.


tapi, korang nak tau. gedik ni sebenarnya boleh jadi perapat hubungan tahu..

> gedik dengan family
macam aku ni anak bongsu perempuan. si, gedik nye kemain poyo la sikit. tapi, dengan kegedikkan aku kat family aku, aku di antara adik beradik yang paling rapat dengan semua. mana mana kakak or abg aku kalau nak story apa apa semua diaorang lambak kat aku. kadang kadang aku ni dah buleh jadi kaunter pertanyaan. macam macam lah. tapi jangan la korang yang tak gedik tetibe pulak menggedik dengan family korang. tak pasal pasal family korang cakap buang tebiat. kan sedey...


> gedik dengan kawan kawan
okey, aku ni kalau dengan kawan kawan orang buleh tengok kegedikan aku. mungkin sebab aku dah terbiasa. kat rumah aku gedik. depan kawan kawan aku gedik jugak. kegedikan aku buat hubungan aku dengan kawan aku jadi rapat. tapi ingat!! kat semua kawan buleh terima kegedikan korang. so control la sikit. tapi aku best sebab kawan baik aku jugak gedik kemain macam aku.


> gedik dengan incik sayang.
okey yang ni memang terserlah kegedikkan aku. incik sayang aku pon selalu cakap aku ni gedik. tapi dengan muke selambe aku cakap. kalau awak tak suka. tak pe. saya buleh menggedik dengan laki lain yang sudi melayan kegedikkan saya. dengan selambe dia tunjuk penumbuk kat aku.. tau pon tak kasi. so, incik sayang kena la layan.



sepatutnye korang kena think positive je.tak kisah la dia gedik ke, cool je. sebab lain orang lain pesonaliti. bagi aku sesapa je berhak nak lakukan apa saja. janji tak langgar batas agama. its okey.

berusaha lah menggedik. sebab kegedikkan perapatkan hubungan korang. terutama suami isteri...


 

June 18, 2011

GiveAway : AnisUmbrella Boutique

assalamualaikum..

dalam keadaan tenet aku yang teramat la tenat akibat line kat kampung kureng. aku sempat lagi tau join GA..
mula mula siyes macam tak nak join. sebab tenet yang hampeh. tapi sebab tuan empunya GA yang tag aku.. dan ajak aku join GA ni. aku gagah jugak la tunggu blog beliau selesai loading.. peerrgggghhh. hampir setengah jam baru belog beliau sselesai loading.



belog ni milik ANIS IZYAN. si gadis yang cumel ni. 

klik banner kalau korang nak join.

thanks kepada tuan empunya belog cik ANIS IZYAN

nak mohon maaf sebab tak mampu nak tag blogger lain. 

tapi aku tag semua follower and reader blog aku ni. 


June 17, 2011

WOISSHHH... LAKI KAU LAKI AKU!!!

ASSALAMUALAIKUM


korang pernah tak terfikir yang korang bakal terima co-wifey?? and to man, korang pernah tak terfikir yang korang akan kawen lebih dari satu. pernah tak korang fikir kan itu semua. kita tak dapat agar tau apa yang bakal terjadi di kemudian hari.


aku masih muda. baru berumur 20 tahun. muda lagi kan. tapi tradisi keluarga aku semua nikah awal. kakak atas aku. umur baru 19 dah nikah dengan lelaki pilihan hati. dua bulan semai kasih. terus di ijab kabulkan. gentle la abang ipar aku. kakak aku yang sulung pulak. educated sikit. tapi nikah awal jugak. habis degree umur 23 dah nikah dengan lelaki pilihan sendiri. berkenalan dalam dunia maya. terus nikah walaupun belum ketemu. gentle lagi abg ipar aku. abang aku pulak lambat sikit. maklumlah lelaki. nak jaga anak dara orang kena ada kewangan yang kukuh. so, lambat lah. tahun depan akan di nikahkan.


itu keluarga dekat aku. sepupu aku pulak sama jugak. tahun depan sepupu aku nak nikah. umur baru 19 tahun. dah tahun depan 20 akan dinikahkan. awalkan?? aku?? aku lah yang akan pecah tradisi keluarga. nikah paling lambat. aku rasa terlalu muda lagi untuk aku kejinjang pelamin. belum sedia tuk ke alam rumah tangga lagi..


entry aku bukan pasal aku nikah awai ke lambat. tak. tapi nak cerita pasal laki kau laki aku. oppssss...
isu ni jarang orang fikirkan. tapi sedar tak sedar ni la yang yang jadi dalam dunia sekarang. bahaya tau dak. nak pulak nisbah lelaki rendah berbanding perempuan. nak nak pulak ratio wanita berkerjaya lebih tinggi dari lelaki. nak nak pulak jumlah lelaki yang cerdik dan pintar lebih sedikit kalau nak dibandingkan dengan wanita.


darjat?? ni bukan pasal pilih bulu. ni bukan pasal harta. tidak. agama pon tuntut agar cari pasangan yang setara kehidupannya. sebab itu islam suruh kita ni bersederhana. agar mudah didekati. dengan isu yang macam ni. kompom kompom ada kes laki kau laki aku...


bagi yang berstatus sederhana. ni selamat la buat mereka. sebab kurang berkemampuan nak simpan 2 perempuan dalam satu masa yang sama. so, isteri dia pon dapat hidup dengan aman. dia tau husband dia tak layak untuk nikah dua. aman di situ. tapi macam mana dengan yang tak sedar diri??? opssss.. tak ada jawapan.


tapi korang tau. golongan muda sekarang ni berlumba lumba tau kumpul kekayaan. untuk kepuasan diri. golongan muda sekarang ni gaji hampir mencacah 5k. tu baru basic. belum campur allowence lagi. bonus bulanan lagi. kalau engineer kilang la. paling busuk pun boleh dapat 10k sebulan. masyuk tak. muda muda dah ada duit banyak.


okey yang ni berisiko besar nak timang madu lebah cap orang asli. kaw punya. fresh lagi. perempuan tak buleh nak bangkang. sebab itu sudah hukum agama. laki boleh nikah lebih dari satu jika dia berkemampuan. dan berlaku adil. itu sudah hak seorang suami yang berkemampuan.


tapi sanggup ke korang di madukan dengan kawan baik korang. ish aku masih lagi terpengaruh dengan cerita ANNISSA. yang aku rasa da yang terjadi di malaysia ni. kawan baik kau kebas laki kau. oh no. ni mungkin tidak terjadi. tapi, kalau jadi jugak macam mana?? what should i do???


korang pasrah saja la kalau ni terjadi. tak kan nak cerai pulak. ALLAH murka. kalau husband korang selama ni jalani tenggunjawab dengan baik. korang tak buleh nak cerai macam tu je. lain la kalau husband korang abaikan anak anak. abaikan nafkah untuk korang. itu dibenarkan lah bercerai. mohon perceraian untuk mencari keredhaan allah..


macam mana lah kes kebas laki kawan baik ni jadi :-

> korang terlalu percayakan kawan korang even hal rumah tangga korang pon serba serbi korang story
> korang selalu keluar dengan kawan korang then korang bawak husband korang sekali. kalu jarang kali tak pa la. nie every week. depa pon main mata. dari mata turun ke hati.
> korang biarkan husband korang rapat dengan kawan baik korang. ala kawan baik. takkan nak buat jahat. ingat kawan baik tak semesti dia betul betul baik.
> yang paling penting. korang abaikan hubungan korang dengan ALLAH dan suami korang. kalau korang jaga hubungan korang dengan ALLAH dengan baik. insyaallah. laki korang setia dengan korang.



aku tak la cakap semua kawan baik suka rampas laki orang. hati orang kita tak bulah nak baca. korang buleh ke baca hati kawan baik korang tu. tak kan. ke korang tanya dia. kawan baik, aku nak baca hati kau. buleh?
itu tak kan terjadi okey. macam la kawan baik korang tu nak kasi korang baca hati dia. kang tak pasal pasal dia bagi penampar sulung kang. tak pasal je korang dapat blusher kekal selama tiga hari. dah jimat blusher korang tiga hari. tapi.....okey jugak macam tu..



ni bukan khas untuk orang yang dah kawen je tau. yang bertunang, yang still kapel ke. jangan la terkejut kalau kawan baik korang kebas balak korang. korang jawab la sendiri sebab apa kawan baik korang kebas balak korang.


kawan kawan aku tak pernah jumpe incik sayang aku.
tapi!! aku pernah jumpe kawan kawan incik sayang aku.. hahahahaha...
incik sayang cepat cepat la pinang I kalau U tak mau I lari ikut kawan U... jangan marah ye incik sayang. ;)


kami bukan under age ye. aku udah upper. jangan tahan kami lagi minta ic...

btw tahniah buat IRINE NADIA MARCELLO sebab sudah bertunang dengan jejaka pilihan hati.

APE??? TAK ADA BEST FRIENDS???

assalamualaikum...

nak tanya sikit boleh tak?? orang ada best friends??? ada. bagus. yang tak ada jangan sedey. one day korang pasti ada. perlu ke best friends ni??

bagi aku perlu lah. boleh jadi kawan susah senang. dah nama pon best friends. so, kawan itu mesti yang paling best di antara kawan yang lain.

setengah orang tak suke best friend ni. sebab bagi dia family segala nya. family lah boy friens. family lah girl friends. everything family. thats good. tapi, elok cari kawan yang buleh di percayai. kalau kita ada masalah family. tak kan kita nak cerita kat family. macam tak kena. tapi its good kalau family open minded. kalau family bengkek. pergghh. mau kene penyepak aku rasa.


korang tengok tak cerita ANNISSA kat TV3 tak?? aku suke la jugak cerita tu. sebab kes kawan makan kawan. best friend kot. kalau kawan sembang sembang ayam tak pe. tapi, kawan yang susah senang kita share sesama. last last BFF kebas husband kite. hangin jugak la kalau dapat BFF macam tu. siap tolong carikan penyiasat nak tolong. padahal penyiasat itu berkomplot. mane tak nya dia kebas laki BFF dia. macam bangang pon ada.


itu dalam dunia drama yang aku rasa berlaku jugak dalam dunia sebenar. ada jugak jenis yang anggap sebagai BFF. tapi khianat dan tikam belakang. time dia susah kita ada. time kita susah.?? haram.. dan dan pulak lari. dan dan la buzy. dan dan sakit perot. macam sial la.


ada jugak la BFF sebab kutip manfaat antara satu sama lain. saling mempergunakan. yang sorang ni pergunakan pasal duit. yang sorang lagi pergunakan pasal kecerdikan BFF nya. fuh. nak putus kawan tak buleh sebab kita perlukan dia untuk diri kita. so, tahan la. tapi depan semua orang konon BFF paling cool. padahal..... yang addddooooooooo...


orang ramai banyak cakap aku ini tak ada BFF. dan aku tak pedulik pon. aku tak ada BFF bukan aku desak korang jadi BFF aku.
memang la aku tak dak BFF. sebab aku ada SAHABAT. yang aku perlu time aku susah senang. dan aku tak perlu heboh kan kat korang yang aku ada SAHABAT yang tak pernah nak tikam aku dari belakang.. tak payah la korang nak belagak ada BFF dengan aku. korang ada BFF tapi kena kenching dengan BFF korang. baik aku yang tak ada ni. fuh..

meh sini aku nak story sikit. pada haters aku sila baca..

aku ada sorang kawan. kami kenal masa kem kepimpinan. dia macam aku jugak. mulut macam bertih jagung. first aku kenal dia terus kami sekepala. dia memang otai lah. yang buat kami lebih rapat lagi bila bilik chalet aku terkunci dari dalam. kunci aku tinggal dalam chalet. sengal jugak aku. dia la yang panjat tingkap. bukak chalet aku. hahaha.

NOR HIDAYAH KHAIRUDDIN.

dari kem tu aku jadi rapat la. selalu SMS. kol. masa dia dapat tawaran belajar ke jordan. dia ajak aku sekali. tapi aku tolak. sebab aku tak mampu carry bahasa arab. dayah buleh la. pandai. aku ni. yang ado ja. hahaha.

before dia terbang tinggalkan aku. dia kenalkan aku dengan seorang mamat ni. dayah cakap mamat ni nak sangat kenal dengan aku. dayah pon naikkan saham aku dekat mamat ni. KHAIRUDDIN IBRAHIM. aku tak penah rapat dengan lelaki. last2 aku dengan khairuddin jadi rapat. bila dayah terbang ke jordan. khairuddin la jadi BFF aku. semua aku cerita. segala serbi mak nenek aku bagi tau. macam aku dengan dayah la.

so sekarang aku ada 2 SAHABAT yang sentiasa tolong aku masa susah dan senang aku. tapi yang banyak tolong aku khairuddin la. sebab dia ade kat malaysia. dayah masih lagi di bumi jordan. selalu jugak aku skype dengan dia.


dayah... cepat balik. aku rindu ko la. aku nak tunjuk kat semua orang yang aku pon ada BFF.


nie masa dayah sakit. so,dia pakai niqob. org arab suka kat dia. =)

ni masa dayah wat umrah. dah banyak kali kot dia buat umrah



gambar aku dengan dayah tak ada dalam laptop. tapi kat dalam album. tak ada scanner la nak scan. =(

btw, my SAHABAT nak balik ogos ni. happy kot... 

so, loser. aku pon ada BFF, bukan lu sorang je derr...
yang penting BFF wa tak pernah tikam belakang wa..


korang ada BFF... share la dengan wa...







be your BFF happy =)



ANTARA PELACUR DAN USTAZAH

ASSALAMUALAIKUM

dua karekter yang berbeza. dan terlalu berbeza. ini bukan cerita rekaan. tapi ini cerita benar yang akan dipertimbangkan kebenaran nya. dan mungkin menjadi tanda tanya buat kita.

aku aku peraban petang petang yang indah ini. indah kew?? indah lah buat aku. menikmati petang yang redup dengan lempeng pisang dengan kopi panas. peerrrggghhh.. memang best wo. eh. aku bukan nak cerita pasal cara buat lempeng pisang atau cara nak bancuh kopi panas. tak. nak cerita kisah ustazan dan seorang pelacur.


korang  baca paper tak baru baru ini. gempar pasal seorang ustazah kena tahan dan didakwa sebab bersubahat dengan suami merogol anak sendiri. yang lebih memilukan apabila ustazah tu tutup mulut anak nya dari menjerit. subahanallah... manusia sekarang ni hilang sudah sifat kemanusiaan. tak kasihan ke tengok anak menangis merayu minta simpati agar tidak di apa apakan. tak ada sekelumit perasaan simpati ke dalam hati ustazah itu..

hati tidak seindah nama. orang yang menjadi sanjungan kini bertukar jadi binatang dalam sekelip mata je. jahilnya manusia. aku tahu. menurut perintah suami itu adalah wajib. tapi perintah yang baik. dan tidak memberi sebarang kemudaratan. aku tahu syurga seorang isteri dibawah kaki suami. tapi bukan pada suami yag bernafsukan binatang.

aku kesal dengan sikap insan bergelar ustazah ini. seorang yang tahu syariat agama. seorang yang tahu tuntutan allah. tapi, tewas dalam gengaman bisikan syaitan. halus sungguh permainan syaitan ini. aku nak marah ustazah ini pun tak buleh jugak. mungkin diugut? atau ada masalah lain yang kita tak tahu.


berlainan pulak dengan kisah seorang perempuan yang berkerja sebagai pegawai perkhidmatan pelanggan. sedap je bunyi kerja ini. padahal GRO. telah di desak untuk menjadi pelacur oleh suaminya. ini satu lagi. suami yang bersifat binatang. berhati syaitan. perempuan yang daif menurut perintah  seorang suami yang konon nya buleh berada di syurga bila mati kelak.

apa jadi pada pelacur ini. meringkuk dalam penjara. membunuh suami yang dikasihi kerana cubaan merogol anak gadis nya yang berusia 14 tahun. walaupun sering dihina oleh masyarakat sekeliling. masih ada sifat kemanusiaan dilam hati. sanggup membunuh suami yang konon menjamin syurga demi maruah seorang anak yang cuba dinodai oleh bapa sendiri.


aku bukan la nak cakap tak bagus jadi ustazah. tapi jaminan syurga bukan pada seorang yang bergelar ustazah sahaja. manusia boleh goyang bila syaitan mula merasuk. ttak kira lah ustazah ke pelacur ke. tetap syaitan ini menodai jiwa hamba ALLAH.


dan aku pulak tidak suruh korang jadi pelacur. tak. perempuan itu tak nak pon diri nya jadi pelacur. tapi, jangan hina orang kalau kita tak tahu apa yang terjadi antara mereka.


aku??? bukan main hebat bersyarah. perrgghh. padahal bukan baik sangat pon. dan aku sedar itu. jadi, jom tengok AL-KULIAH di Tv3.

AL-KULIAH:: mujahid angkasa lepas

June 16, 2011

LELAKI ANTI SOSIAL BERISIKO HIDAP SAKIT JANTUNG

ASSALAMUALAIKUM.

kajian di amerika mendakwa lelaki pendiam dang kurang bergaul dengan rakan atau keluarga berisiko besar diserang sakit jantung berbanding mereka yang ceria dan suka bergaul. paras molekul darah yang tinggi dan menjadi petunjuk berlakunya masalah atau radang adalah dalam kalangan lelaki anti sosial.

anti ni bukan buleh dikawal dengan korang mengadap lappy korang je tau. berfacebook, twitter, blogging. tak okey. laman sosial menyebab berlakunya anti sosial. isu ini tengahhari tadi dibincang dalam WANITA HARI INI. dan aku setuju 150%. orang sekarang ini. kalau pengan hanfon. pergghhh.. orang keliling pon tak sedar. nak pulak yang buleh surf tenet gune handfon.


nak pulak pengguna iphone. macam macam aplikasi ada. facebook, twitter, tumblr. macam macam la. dan pengurangan bersosial itu mendari kurang. orang sekarang ini lebih suke berbual dengan tangan. bukan dengan mulut. tangan yang banyak main peranan. dan mulut hanya guna bila terdesak saja.


kurang kan lah bersosial dilaman sosial. sebab ini buleh berisiko hidap sakit jantung. bukan takat sakit jantung saja. sakit otak pon korang buleh dapat. pakej sekali. tak payah korang nak cari. siap ada pakej lagi tu.


sihat membawa bahagia. hargailah mulut anda.

June 15, 2011

AWEK KAKI PUKUL???

ASSALAMUALAIKUM

remaja. isu remaja hari hari panas. mau jadi bualan orang. kat TV pon hari hari pasti ada isu remaja. makin tenat dah aku rasa remaja sekarang ini. petang tadi, aku dok buat rajin la taruk baja dekat pokok sayur mak aku. saja je nak dengar orang tua tua sembang. penyibuk?? ada la sikit. bukan la niat nak sibuk sangat. just nak kepastian je.

mak aku cakap jiran jiran mak aku kalau pasal mengumpat no.1.. kadang kadang kat area rumah aku la port nye. sebab makcik aku yang depan rumah ni banyak cerita sensasi. mak aku pulak jadi mangsa keadaan sebab depa mai rumah. konon nya nak hantar baju. mak aku kan tukang jahit pro. so, ramai la yang bertandang.


isu hari ini, awek mamat kaki pukul. aku dengar terus nak join. padahal aku tak kenal pon mamat tu sapa. sebab kes perempuan kaki pukul ni macam menarik minat. terus aku pon join kumpul dosa. ishh.. lepas ini aku nak suruh mak aku buang batu bata kat depan rumah tu. dah jadi port mengumpat la pulak.


pasal awek mamat kaki pukul ini. aku tanya la awek mamat pukul sapa??? awek mamat pukul balak dia la. aku pon tanya la identiti si mamat ni. mat jambu ke?? ke mat sotang kurita?? ke mat bapuk?? ye la. perempuan pukul lelaki. macam pelik je kan. rupanya mat rempit kampung. awek kaki pukul. perrggghhh. selalu dengar mat rempit yang pukul perempuan. nie mesti awek dia pon minah rempit high klas.

seminggu lepas aku ade jugak baca topik ni dalam remaja. aku ingat kat kampung aku ni tak ada la isu keganasan macam tu. rupanya kampung aku ni ramai minah restling. perggghhhh... memang gempak lah.
aku tak kenal sorang pon budak kampung aku. yang sebaya dengan aku pon aku tak kenal. sebab aku pindah sini masa umur aku 16 tahun. dan aku sekolah jauh dari rumah. so, aku tak kenal la budak kampung ini macam mana.

tapi bila aku dengar je cerita ni. terus macam nak kenal kan. nak tanya la petua pukul laki nie. aku duduk KL tak berani nak pandang laki. takut lah. ni orang kampung aku bukan takat pandang lelaki. terus pukul. dasyat sungguhkan.


macam mana erk kalau korang dapat awek kaki pukul??? 

TAK COOL PON JADI REMAJA NAKAL

ASSALAMUALAIKUM

cool ke jadi remaja nakal ni. ramai yang cakap cool wooo. tak perlu nak fikir masalah. hidup happy je. ape barang fikir masalah ini.

kalau soal pasal remaja nakal ini, ramai yang kaitkan dengan pelajar sekolah. sebab kebanyakkannya pelajar sekolah yang tergolong dalam kategori nakal ini. tapi, kalau nakal nakal manja aku tak kisah sangat. yang nakal macam pelesit ni yang something trouble.

nakal nakal manje?? ada kew. nakal nakal manje ini tak menyusahkan orang lain. nak cakap nakal macam pelesit ini jahat tak sedap la pulak. jahat tu. kang aku tak pasal pasal lak kena hentak. suka suki hati aku je cakap jahat kan. tapi, itu je layak untuk mereka.. sorry budak sekolah. =) bukan budak sekolah je. budak tak sekolah lagi ramai.


aku bukan nak kutuk budak sekolah. sebab aku pon pernah sekolah jugak. tapi budak sekolah yang perasan gangster. adoiii... payah ni. memang payah.

tak cool pon la jadi remaja jahat nakal ni. siyes tak cool okey. korang bukan je menyusahkan orang lain. malah korang ini mengusahkan parents korang. siyes tak cool pon okey. sebab korang ni sebenarnya lari dari longgokan masalah. betol tak??? siyes tak cool pon okey. sebab korang ni sebenarnya kurang cerdik. sumpah korang memang kurang cerdik. siyes tak cool pon okey. sebab korang sebenarnya loser. dan lebih tepat. korang tak cool pon okey....


jangan la korang nak belagak cool. sebab korang ni loser. so, jadi remaja yang bermanfaat pada orang lain kan senang. cool tau. sebab semua orang suke. orang kutuk pon kite cool je. sebab menda tu tak betol. remaja yang cool tak akan mudah melatah bila ada yang kutuk korang.


sama-sama lah kita transform jadi remaja yang cool.....



cool tak aku???? T__T

June 14, 2011

ASSALAMUALAIKUM

tak semua orang macam ko derr. ye, kali ini aku nak mengamuk sikit. mengamuk pasal ada lagi orang yang pandang darjat dan status kat zaman serba canggih ini. aku ingt zaman tarzan je ada. zaman p.ramlee je berlaku. zaman yang semua orang jadi bijak pon ada. ish. memang tak patut.

korang pening? macam ini. ada la seorang ni. muke. perrggghhh. cantik siot. bapak cun giler. aku yang perempuan pon terpikat ini kan lelaki. kalah la YUYU ZULAIKHA. kalau cik yuyu ada mata seksi. perempuan ni mata di ++seksi. dan aku suke. padahal nak muntah.


tetibe la pulak cik yuyu tersenarai. cisss. ehhh. bukan la. bukan cik yuyu. ini perempuan lain. yoyo nama dia. cik yuyu ni peramah. yang yoyo ni pemarah. tapi dengan lelaki. tetibe la pulak jadi lembut semacam. macam jelly pelangi cap helang.


before ini aku buat dunno je. bila dia makin galak. perrrrggghhh. rasa macam nak bagi penampar. aku fikir dia tu awek member aku je. kalau ko awek incik sayang aku. dah lama dah aku gaduh. dah lama dah makam penampo cap helang. eh tetibe la pulak incik sayang aku yang tak dosa itu masuk dalam entry kali ini. saja ja sebab rindu.




apa pasal aku berbulu bulu itik dengan yoyo ini. yoyo memang la tak kacau aku. sumpah dia tak kacau aku. tapi cara dia aku meluat. aku tak heran pon dia nak gedik dengan lelaki lain. sumpah tak heran. tapi, dia hina orang yang kurang kemampuan. aku yang lahir dalam keluarga yang sederhana terasa derr..


yoyo, ko kira untung la lahir dalam keluarga yang berada. ko mampu beli apa saja. ko boleh dapat apa yang ko nak dalam sekelip mata. aku tau ko mampu mendapatkannya. macam iklan la pulak. ko tak pernah jejak kaki kat hospital kerajaan. ye ko banyak duit. so, ko mestilah masuk KPJ. tah tah ko masuk PRINCE COURT. mana la nak tau kan. tapi, ko tak ada hak nak kutuk orang yang masuk goverment hospital. itu je kemampuan dia. ko tak ada hak nak kutuk orang shopping kat sungie wang. sebab ko shopping kat PAVILION. ko tak ada hak nak kutuk orang makan gerai tepi jalan, sebab ko makan dekat KOPITIAM STATION.
ko memang tak ada hak la yoyo.


mungkin ko lupa yang MAHA ESA. mungkin sekarang rezeki ko melimpah ruah. mungkin sekarang ko hidup senang lenang. tapi ingat. ALLAH benci dengan orang takkabur. allah benci dengan orang riak.

kesenangan ko semantara. ingat!! allah buleh tarik nikmat kesenangan ko sekelip mata saja.


aku tak marah ko, yoyo. sumpah aku tak marah. tapi, aku sedih kalau aku jadi kawan ko. sebab ko bukan kawan sebab hati dan ikhlas. tapi, ko kawan sebab kawan ko itu sestatus dengan ko. kawan ko tu sama banyak duit macam ko.


p/s:: korang yang nak cari kawan. cari lah kawan yang sama status dengan korang. sebab, korang tak sakit hati kene perli sebab tak ada duit. hahaha...

WORDLESS WEDNESDAY

ASSALAMUALAIKUM...


belum ada nafsu lagi untuk tidur. disebabkan aku tak buleh nak bukak blog orang sebab line kat kampung aku ke kureng sikit. so, aku nak post 1 lagi entry before aku pejam mata...


ANTARA HATI DAN BUDI

ASSALAMUALAIKUM

setiap tahun ada 12 bulan 52 minggu 365 hari 8,760 jam dan 525,600 minit. umur aku 20 tahun. bererti sudah 240 bulan 7300 hari 175,200 jam dan 10,512,000 minit aku telah hidup di dunia. dalam tempoh yang agak lama. pernah tak aku fikir soal hati dan budi. kompom la pernah. terutama soal hati. hati hari hari aku dok fikir. kompom punye lah.

aku selalu tanya apa yang ada dalam hati aku. dengki, gembira. atau sedey. hati aku sering bicara tentang rindu. ya. rindu dengan kehidupan lampau. rindu dengan keadaan dahulu. rindu pada incik sayang jugak termasuk tau. tidak pernah aku singgkirkan. wajib. ecehh. gedik nya aku sekarang ni.

back to the topic,


antara hati dan budi?? aku terfikir. kalau diberi pilihan antara hati dan budi. korang pilih yang mana. orang cakap. pilihan hati adalah hakiki. tapi aku tak fikir macam itu. pilihan hati kadang kadang membawa kepada pembunuhan diri. tetapi kalau hati itu penuh dengan sifat nurani. kompom la tepat pilihan hatinya.


pilihan pada sang budi. hutang budi dibawa mati. ini memang aku yakin benarnya. hutang budi bukan buleh dibayar dengan wang ringgit. bukan buleh diganti dengan tongkol emas. bukan buleh di tukar dengan pizza hut. tak buleh derr. hutang budi ni sebagai galang ganti diri di akhirat. mungkin buleh dijadikan amalan untuk bantu masuk syurga. kita tak tahukan.


tapi itu kalau pilihan yang rawak. pilihan untuk soalan. tapi, macam mana dengan pilihan jodoh?? oppssss. terkeluar sikit dari scoopp lisan. ini lebih dari hati.

apa pilihan korang?? insan yang korang cintai yang berjanji sehidup semati atau insan yang telah membantu selamatkan insan yang korang sayang??
aku yakin korang pasti berada dalam dilema kalau berada dalam situasi ini. kalau aku pon menggaban cari penyelesaian. mana tak nya. soal hidup mati ini bukan buleh dibukan play play. kena fikir cook cook. salah pilih kebabom kita nanti.

masalah ini seolah olah bom yang bakal meletop di atas perot. atau keadaan periuk kera dibawah tapak kaki. salah langkah... bboooommmmmmm!!!!!!!!. bersepai daging badan, masa itu?? fuh. berpeluh jugaklah nak fikir jalan yang baik.

pilihan hati??

apa yang akan terjadi kalau pilihan hati dipilih??
dua hati akan bersatu. satu hati pulak merana tak ketahuan hala. meraung kemain lagi. siap ugutan membunuh diri kalau diri tak beriman. dalam masa yang sama penyesalan akan terjadi. ye la kita hanya fikirkan soal hati kita. bagaimana dengan orang sekeliling. family yang tidak merestui kerana kita tidak mengenang budi. dan cinta yang bersemi bukan menyembuhkan malah menyakitkan.

pilihan budi??

apa yang bakal terjadi jika budi dipilih?
dua hati akan merana, sensara. tetapi ramai insan yang tersenyum gelak tawa. mungkin ada jugak aksi membunuh diri jika iman tidak kuat di dada. tapi, pilihan hati mengalami kesukaran untuk bahagia. akibatnya berlaku persengketaan rumahtangga. dan berisiko besar berlaku percakaran. dan tidak mustahil berlaku percurangan atau berlaku penderaan mental dan fizikal kerana belum pernah mengenali lebih dalam.


kedua mengalami risiko yang besar. dan mungkin merungsingkan kedua belah pihak.

jadi apa yang patut dilakukan??? mohon pertolongna dari yang ESA. kompom masalah selesai. tapi hati kena la ikhlas. jangan ada sifat jahat. nawaitu salah. jawapan pon akan salah.

cara yang terbaik elak dari termakan budi orang. sebab kadang kadang yang menabur budi ini tidak ikhlas. kalau ada yang ikhlas, mesti jadi perasaan simpati. andai termakan budi orang itu. cari lah penyelesaian. jangan terkena perangkap yang membebankan.


jaga jaga dengan mainan dunia. tidak semua orang di dunia ini ikhlas. jangan terlalu bersangka baik. jangan pulak terlebih bersangka buruk. bersederhana. itu adalah yang terbaik..


tips hari ini:::

> berhati hati dengan insan yang berlainan jantina. berkawan lah perempuan sama perempuan. lelaki sama lelaki.
> jangan mudah percaya dengan orang yang kita baru kenal. dan jangan pulak terlalu percaya orang yang kita rapat. kawan makan kawan tak mustahil terjadikan???
> hindari dengan orang yang tetibe je nak rapat dengan kita. berhati hatilah.

tips ini bukan nak suruh korang bersangka buruk tapi lebih kepada berhati hati. orang zaman sekarang mudah sangat gelap mata bila terjebak dengan wang dan kesenangan.

info::: wang dan harta musuh utama manusia!!!!!

June 13, 2011

SEPATUTNYA ENTRY PAGI... TAPI!!!

ASSALAMUALAIKUM

tahukah korang ORANG JAHIL BERCAKAP SOAL AGAMA adalah tanda hari kiamat.
aku jumpa actikel ini dalam buku nota alquran assunah masa aku form 5.

tadi masa nak kemas rak buku aku yang makin bersawang sebab dah lama tak kemas. aku terjumpe buku nie. saja tengok balik tulisan jawi aku masa sekolah. huh. teramat lah buruk. tak sangka aku punyai tulisan yang buruk terutama tulisan jawi. rasa nak hempuk je dengan buku. kasi cantik tulisan.

aku bukan nak story pasal tulisan aku. tapi apa yang penah aku tulis dulu. orang jahil mula bercakap pasal agama. okey. ini memang banyak dah terjadi dalam dunia ini. jahil tapi dok heboh macam hebat sangat dalam bidang agama. aku belajar pasal ilmu agama. nak kata dalam itu tidak la. tapi pernah belajar hadis dan alquran sunnah. tapi aku masih jahil. dan aku perlukan bimbingan yang lebih pakar dan arif tentang ini. 


ada segelintir insan yang nak tegur. tapi maki?? macam mana tu erk. most  nya lelaki. sorry lah kaum adam. bukan niat aku nak kondem hangpa semua. tapi banyak terjadi dikalangan korang. dok kutuk wanita melayu rosak. kutuk wanita islam hancur. kutuk pemakaian mereka. aku backup bukan sebab aku pon berkelakuan seperti mereka. bagus. kalian berani nak tegur dikhalayak ramai. dan aku ucap terima kasih ikhlas dari hati. sebab sedar kan aku dari jadi perhatian lelaki buaya. tapi, korang kutuk dan maki macam itu pada wanita luar, korang dah tegur belum adik kakak korang?? korang dah tegur belum rakan rapat korang. korang dah tegur belum ibu mak korang. korang dah tegur belum sedara terdekat korang.?? sebab orang yang terdekat akan disoal dahulu. bukan umum. 


ada jugak perempuan yang tidak sedar diri. mungkin macam aku. duk post entry ini padahal aku pon pernah buat. ye aku pon mungkin tergolong dalam golongan sebegini. oleh itu aku cuba untuk baiki diri.

perempuan yang tak sedar diri ini. korang duk kutuk wanita bertudung urban. berfesyen. padahal korang bertudung pon tidak pernah. korang duk hina orang bertudung pakai ketat ketat. padahal korang nak pakai seluar panjang pon setahun sekali. korang dok hina orang belagak alim. yang korang tak penah nak sedar sedar. bagus kah begitu?? 

sebenarnya bagus mengingati antara satu sama lain. bagus untuk menegur.bagus sangat. tapi jangan lah keterlaluan. korang jahil tentang perkara itu.tapi jangan la belagak fasih dan mahir. ni la yang dikatakan orang jahil bercakap soal agama. dah tak tau buat cara tak tau. jangan nak syok sendiri ingat orang boleh sedar cakap korang. tidak. korang kutuk lagi la orang dok buat. 


kurang arif berjumpalah dengan ulamak atau ustaz. itu adalah lebih baik. seorang ustaz yang baik dan tulus tidak akan menghukum seseorang dengan mengatakan anda kafir. anda jahil anda bla bla bla. tapi akan bagi nasihat dan bimbingan. itu adalah contoh yang baik. 

allah tidak menilai seseorang itu dari segi pemakaian semata mata. oh tidak sama sekali. bukan wanita yang pakai tudung labuh golek golek masuk syurga. dan bukan yang jahat itu lompat lompat masuk neraka. tidak. bukan macam tu erk. korang jangan la pandai pandai buat andaian sendiri. syurga dan neraka hanya ALLAH sahaja yang tahu. so, jangan pandai pandai nak jadi AYAH PIN, HAJI KAHAR or someone else. 


aku bukan nak kasi ceramah erk. bukan niat aku begitu. aku ni tegur diri aku sendiri dan mungkin boleh jadi rujukan buat korang semua. aku ni bukan lah baik sangat. tapi tak salah kalau aku cuba untuk jadi baik dan mungkin lebih baik.


sama sama kita sedar diri.

peace yaaauuuuwwwwww



TOUCHING NYE ALAHAI

ASSALAMUALAIKUM.

dunia blogging ni aku rasa terlalu la unite. ini bagi aku la. unite sangat la bagi aku. dan unite ini bagus la jugak kan. boleh kenal each other. tambah kenalan. bersatu teguh bercerai roboh. mungkin boleh cari jodoh barangkali. ye la, tak semua blogger ni dah kawen. tak semua dah bertunang. dan tak semua yang dah berpasangan. mungkin ada ramai blogger yag single and available macam aku. huh. jangan nak perasan. aku sudah kawen anak lapan okey.


unite nya blogger nie bila dia mula nak rapat dengan someone. meybe sebab entry yang menarik. atau blog yang comel. atau pemiliknya yang cantik. itu pilihan masing masing. aku sebagai blogger tak masuk campur. tapi. kadang kadang yang tak kenal pon buleh unite sekali. bila entry yang di post itu menarik minat.


blogger mudah touching? aku seorang blogger. dan kadang kadang aku selesa bila jadi silent reader. tapi aku bukan minat stalker nak korek rahsia orang. aku just nak cari kepuasan dengan cara aku sendiri. ramai kenalan aku yang tidak minat dalam cunia blogging ni. dan aku sebagai blogger yang terbuka terima pendapat mereka dan kadang kala aku rasa mereka benar.


ape kejadahnye malam ini aku kutuk blogger ha. aku nak mampus gamaknya. tak takut kene hentam ke yong? okey. kali ini aku nak bentangkan pendapat aku jugak. nagara ini kan negara yang inginkan kebebasan jadi tidak salah aku lontarkan sekata dua kata untuk tatapan semua.


blogger nie memang unite. terserlah bila kes gambit membingit dalam dunia maya ini. lepas sorang yang post pasal gambit. semua serbu pasal ini. macam kes adinda yang cakap pasal hilang dara tapi ada maruah. sama jugak jadinya. sorang yang lontarkan ketidakpuasan hati. hampir semua blogger malaysia post menda yang sama. unite kan??

tapi, sedar tak dalam unite ini sebenarnya dorong kita mengumpat. weh. ini dikira menyumpat tau. walaupon kita tak keluarkan suara. tapi sebarkan cerita ini kira mengumpat. yang benar itu mengata yang tak benar itu fitnah. dosa besaq kak timah oi.

bukan aku nak salahkan kak timah. tapi ini benar. bukan kak timah saja dok kerja mengumpat orang ini. tapi aku pon ada jugak mengumpat orang. alahai. besarnya dosa aku. kenapa lah aku tak gunakan blogging ini untuk kerja yang berfaedah. aku memang teruk!!!

aku sikit pon tidak salahkan blogger lain. malah aku tidak menuduh korang buat semua itu. ini aku nilai pada diri aku sendiri.


kan bagus kalau blogging ini aku gunakan untuk kongsi informasi. kongsi kegembiraan. dan kongsi cerita yang boleh memberi manfaat. mungkin cerita umpatan itu kita olah dengan tidak mentionkan mana mana pihak agar si pemilik tidak malu dan terasa di aibkan. itu kan lebih mudah dan lebih bagus. hanya cerita yang di sampaikan untuk dijadikan tauladan.


aku pon banyak melakukan kesilapan dalam berblogging nin. dan aku sudah sedar. aku pohon agar aku tidak lagi menyulang kesilapan yang sama. sebab yang baik itu hanya dari ALLAH AZZA WAJALLA.

sama sama kita buka minda buka hati terangi diri..


ADE BLOGGER CARI PASAL

ASSALAMUALAIKUM...

entry kali ini entry nak gaduh. memang betol aku nak gaduh.. kali ini aku betol betol nak gaduh.
aku tengah hangin sesangat. ade blogger cari pasal dengan aku. ciss.. berani kemain lagi blogger ni erk. nak cari pasal.


blogger ini cakap aku selenge memanjang.


memang kurang asam jawa cap helang betul. hahaha.

okey. entry ini bukan nak memalukan pengomen. ini bukan blogger yang pertama cakap aku selenga. dah ramai. yang cakap aku gedik ++ pun ada tau..

jum terjah belog dia.


saya.tak.bodoh

saya.tak.bodoh

mula mula aku ingat blogger perempuan. rupanya lelaki. cisss. aku tertipu selama ini. hahaha. jangan marah ye empunya blog. saja naj review anda. sebab anda orang yang ke 100++ cakap aku selenga. hahahah

NAK GLAMOUR??

ASSALAMUALAIKUM.

tak semua orang boleh jadi glamour. dah tak semua orang tak boleh jadi glamour. aku mencarut? ye. memang aku suke mencarut. opsss. mengarut. tengok. see. kan aku dah cakap aku memang suke mengarut.

kalau dulu aku suke jadi perhatian semua orang. itu semua masa aku hingusan lagi la. konon nak glamour. last-last aku undur diri. sebab aku rasa tak ada manfaat pon dunia glamour ni. kadang kadang aku teringin jadi seperti CIK EPAL. glamour gitu. vogue and vass, but. tak semua orang mampu begitu. macam itu jugak aku.

kadang kadang aku nak sesangat jadi macam YUYU ZULAIKHA. glamour dengan kecantikan dan style nya yang cute. huh. itu semua mimpi dalam sedar bagi aku.


sekarang aku hanya jadi diri sendiri. sebab apa aku pilih jadi diri sendiri. sebab aku rasa dengan jadi diri sendiri aku akan lebih selesa. bukan senang nak jadi orang lain dalam keadaan selesa. sebab itu bukan diri kita. dan aku yakin yang aku boleh jadi seperti mereka. duduk dengan keyakinan. dan berani terima kenyataan.

ape pasal aku skema A tetiba erk. sebab aku mula membentuk diri sendiri. menjadi lebih baik. aku tetiba terfikir. kenapa ramai yang kejar dunia glamour? korang nak tau tak. orang yang glamour berterusan. dia tak kejar tau status glamour ni. dan dia buat adalah dasar minat.

minat aku? ha. aku memang tak sesuai la dalam dunia glamour ni. cisss. memang tak sesuai. haha

1. sebab muka aku ni muka macam mintak penampar. tak lawa tapi buat buat lawa. memang muka mintak penampar lah. kalau buat muka comel. dah macam berung panda kelaparan. buat muka cute. dah macam kucing hilang cucu dan cicit. kalau buat muka garang. macam harimau bintang menyuap mengantuk. buat muka selamba. macam muka orang utan kena kejutan elektrik. haha. memang la tak sesuai.

2. sebab aku ini suka sendirian. orang ajak hang out. len kali lah. malas la. bila orang ajak tengok wayang. ala. dah tengok la movie ni. sebab dah download. orang ajak main bowling. bowling?? tak pandai. kang asyik masuk longkang ja. malas la. buat malu kena gelak. orang ajak shopping. mana? mid valley? pavilion? sorry la geng. aku shopping sungei wang je. aku suke shopping jalan tar. so, macam mana nak glamour.

3. aku suke baca buku. aik. asal orang baca buku tak buleh glamour ke. eh. sapa cakap tak buleh. buleh apa. macam novelis. semua glamour. tapi aku tidak la. buku dunia aku. sebab kalau aku baca buku. memang aku tak akan berganjak dari buat kerja yang lain. dan kalau aku dah start baca buku. tak ada sesiapa yang nak kacau aku. sebab aku akan mula tak layan dan buat dunno ja. so, ada gaya nak glamour tak???

4. cara aku. ape kena la pulak dengan cara aku. 1st cara aku berpakaian. mungkin ada yang cakap over. tapi kadang kadang je la. tapi aku rasa aku ni too simple. kalau ada kala aku tetibe je vogue tak tentu pasal itu sebab aku perasan diva tika itu. 2nd, cara aku cakap. pergghh. memang tak ada style langsung. dah tu cakap tak reti nak tapis. ikut sedap mulut je. sampai orang kecik hati pon aku pedulik hape. huh. teruk. 3rd, cara aku makan. yang ni memang la aku la manusia paling fail. dari aku kecik sampai ke beso. asyik fail je. makan tak panah nak elok. comot memanjang. dah jenuh nak cover dah. makan pon penoh sopan kemain. tup tup. de jugak kat hidung terkena. cisss.. ni ke ciri-ciri glamour.


aku bukan lah tercipta untuk glamour. sudah terbukti sejak azali lagi. aku hanya aku. yang kejar cita-cita dengan cara aku sendiri. aku jugak seorang yang pantang kena cabar. dulu aku paling bencilah pakai heels ni. tapi kena cabar dengan abang aku sebab aku jalan tak ada gaya wanita impian.

so, sekarang. akulah perempuan paling konfiden bila pakai hells. eceehhh. ini betol betol aku puji diri sendiri. sudah puas aku kutuk diri aku. sekarang tiba masa aku nak manje manje dengan diri aku dengan puji melambung kemain tinggi.

aku seorang yang berani
aku seorang yang pandai
aku seorang yang selenge kadang kadang
aku seorang yang selambe [tengah bersila atas kerusi kat KFC]
aku seorang yang sopan santun. [baru lepas lap mulut comot makan cheeze wedges]
akuseorang yang lemah lembut

aku memang anak yang baik.

June 12, 2011

CUTI CUTI DAN CUTI

ASSALAMUALAIKUM

selama seminggu aku hilang. eh. bukan aku kena culik.. tak okey. aku pulang kampung. almaklumla cuti semester la katakan. orang lain dah sibuk dengan kuliah and klas. aku baru nak cuti. haha. tak apa. benefit kat situ. senang la nak dapat tiket. sebab orang lain dok sibuk kelas. aku pulak sibuk nak balik.

kat rumah aku ni line nya memang la sadis. aku nak on9 pon kena cari line. dah macam guna hanfon dolu-dolu ja. almaklum la. kampung. bak kata incik sayang aku. hulu la katakan. memang payah nak dapat line. suke-suke dia cakap aku duduk hulu. mentang mentang dia bandar. ciss... yang hulu ini jugak la dia sangkut. padan muke. couple la dengan cik hulu ni.


aku bukan nak cerita pasal incik sayang aku tau. aku nak tinggalkan dia sekejap. haha. padan muka dia..


best tau cuti. dapat habiskan masa kat rumah dengan seaman-amannya. katil aku. perrrhhhhh empuk gila. aku suka. aku suka.
duduk kat rumah memang banyak la activiti aku. tolong mak aku kat dapur. kemas rumah. kemas bilik aku. kemas segala serba serbi aku buat.


memasak?? aku suka. aku la wanita yang suke memasak. haha, jangan jeles okey aku ini ada ciri-ciri calon isteri pilihan. cewah. ada bakat tak?? mesti lah ada kan. okey. okey.sila muntah okey.

semalam aku habiskn masa didapur. mak ajar aku buat aiskrim. yummy. sedap. rasa macam aiskrim nestle tau. perisa vinilla pulak tu. memang sedap. tapi agak penat jugak la nak putar aiskrim tu sampai kembang nak mampus. tapi hasilnya. memang best. semalam tengahhari aku buat. malam dah aku curi-curi makan. excited. first time makan aiskrim buat sendiri.


petang pulak aku try buat apam polkadot. hehe,. okey yang ini memang kelakar. sebab apam polkadot aku tak naik. macam bantut je. tak gebu langsung. api kuat ke?? api slow ke. aku pon buat la pala sendiri. tukar periuk kukus dengan kuali. taruk air dalam kuali. taruk jaring periuk kukus kat kuali. then aku kukus apam tu guna kuali je.


nak tau resultnya. gebu gila. aku menjerit kat dapur. adik adik aku semua mai. hahaha. tapi tak dapat nak snap gambar. sebab belom sempat aku nak snap apam tu dah tinggal 6 ketul. angkara adik aku melantak tanpa tunggu aku. hangin aku kemain lagi. rasa nak belasah je budak-budak ini.

projek dapur untuk hari ini??? ape erk?? cadang nak buat tart telur. agak-agak buleh jadi ke tak erk.
wait and see..
okey la. nak keluar. nak pergi bandar. settle bill digi aku. kang tak pasal pasal aku tak buleh nak on9. sia sia ja. :)

chow dulu okey..

jom bercuti dengan projek dapur bersama ISMA ISMAIL.

June 7, 2011

WORDLESS WEDNESDAY



alahai. seksanya aku tengok implan ni..




kalau dah jadi macam ni. hensem lagi tak???

KERACUNAN MAKANAN BOLEH BUAT HATI SAKIT???

ASSALAMUALAIKUM...



penat hari ini. kaki serius lenguh berjalan2 sekitar KL. hari ini banyak agenda yang aku buat. tu pasal lah tak sedar diri. berjalan dan merendek tak ingat kesihatan kaki. teruk. sellfish. penjual ikan. sian kaki letih berjalan. dan sekarang merintih akibat kaki kelenguhan.

sapa tengok aku time ini memang la kurang sopan. duduk sudah macam haiwan peliharaan tarzan. buruknya sikap anak dara ini. oit. tak ada siapa nak pinang ko la. kalau perangai tak berubah. ha. aku tak kisah pon tak ada orang masuk minang. sebab aku tak mau kawen lagi. aku tak puas belajar lagi.


okey. sebelom aku mengarut dengan panjang lebar seperti karangan STPM. aku nak story sikit. tadi aku pergi HKL. melawat classmate aku. IRWAN SHAKIM. kena tahan wad dah seminggu. hari ini baru kesempatan nak melawat.


aku tanya la pasal apa la pulak boleh masuk hospital. sebab dia ni sentiasa sihat. sudah 2 tahun aku kenal dia. tak penah tengok dia sakin. ye la dia ni ceria je orang nya.

angkara keracunan makanan rupanya. tapi yang peliknya doktor cakap keracunan makanan ini virus dan bacteria dah merebak pada bahagian hati dan buah pinggang. doktor kurang pasti kenapa begitu cepat merebak. mungkin angkara keracunan makanan atau mandi sungai.

mandi sungai. alasan doktor itu memang la tidak logik sama sekali. tapi kalau dah doktor itu sirius. maka betol lah apa yang doktor itu cakap..


bahayakan. keracunan makan pon boleh menyebabkan hati sakit. dan yang peliknya mandi sungai boleh rosakkan buah pinggang.


nasihat doktor pada kami tadi. jangan terlalu kerap makan makanan di luar. sebab kurang sihat.

doktor.. saya pelajar kolej. tinggal dihostel. macam mana nak makan kalau tak keluar jugak setiap hari. alamatnya mati kering la aku kalau aku dengar cakap doktor ini. kasihan badan aku. hari hari mengadap makanan kurang sihat dan khasiat.

June 6, 2011

HARAM HUKUM RAMPAS TUNANGAN ORANG. MENGERTI!!!

assalamualaikum


aku yakin. ramai dikalangna blogger blogger malaysia ini sudah ikat tali pertunangan. dan aku yakin ada jugak yang sedang bercinta dengan tunang orang. aku bukan serkap jarang. tapi tadi masa aku ber'blogwalking aku jumpe la seorang gadis yang cukup ayu. cantik. tapi tunang nya gatal. dah bertunang tak sedar diri.

ada jugak keluar paper tunang hantar SMS putuskan tali pertunangan. wah..wah.. mudahnya. mentang mentang teknologi sekarang makin maju. selambe badak air berendam dalam kolam je hantar SMS macam tu. kuang adab betol. aku rasa tak ambil sivik kot masa sekolah dulu. itu pasal lah jadi macam tu

cinta!!!


masa mula kenal. macam macam kata kata manis keluar dari mulut yang munggil. ewah. bukan kemain lagi. romantik nya dah macam cerita dalam novel. melutut di tepi gantang sambil hulur cincin bertahta belian mekah. muka dengan penuh pengharapan agar gadis terima.

gadis pulak. wah. berbunga riang. kena lamar tepi taman tasik. bersaksikan ketenganan air tasik dan kehijauan taman. dengan perasaan malu mahu kucing siam kacuk vietnam. bukan kemain lagi blushing..

cinta adalah kekuatan..
mengubah duri jadi mawar,
mengubah cuka jadi anggur,
mengubah iblis jadi malaikat,
mengubah setan jadi nabi,
mengubah kandang jadi taman,
mengubah sakit jadi sihat,
nengubah marah jadi ramah,
dan mengubah neraka jadi istana

perrrhhhh.. kemain lagi ayat jiwang di tepi taman. perrhhhh.. cair la kalau macam itu. meleleh bagai air liur tahan malu. cissssss....

tunang!!


majlis nak buat yang vogue. nak kalahkan anak jiran. kalau anak jiran book Dina's wedding. dia nak book Datin Linda Rahim. perrrhhh. class gitu. jemputan tak la ramai. hantaran biar lah gempak. ala tunang bertemakan. kena la gempak. nak macam ala ala Noh Hujan dengan Mizz Nina. class tau

bila dah bertunang mula kenal perangai sebenar.

pertunangan adalah persengketaan,
mengubah mawar jadi duri,
mengubah anggur jadi cuka,
mengubah malaikat jadi iblis,
mengubah ramah jadi marah,
mengubah istana jadi neraka
dan mengubah taman jadi kandang.

kalau dulu:

ayang : abg, ayang nak hang out weekend ni dengan member office la.
abg : ye la. abang tengah buzy. ayang jaga diri

sekarang

ayang : abg, ayang keluar ni. lepak dengan member
abg : tak yah lah. kawan awak tu gedik. pantang jumpe laki.
ayang : ayang tak macam tu la.
abg : awak tunang saya. so, awak kena dengar cakap saya. 

dan, pada masa itu. muncul lah manusia yang simpati. dan mendengar story sedih dalam facebook or twitter.
bermulalah percintaan dalam taman terlarang. angkara??
kegatalan wanita itu. dan sikap lelaki yang rasa dia tu perfect sangat sampai tidak percayakan tunang sendiri padahal dia pon ada perempuar lain..


cissss. sadis sungguh hubungan sebegitu. aku bukan mahu menhina mana mana puhak. tapi hanya berfikir. aku berdoa pada tuhan agar aku di jauhkan dengan perangai sedemikian rupa. kita tidak lakukan demikian. tapi ingat lah. hidup ini hukum karma. merendah diri itu adalah baik.

ikuti lah sunnah nabi

haram hukumnya seorang muslim melamar diatas lamaran sahabaynya sendiri apatah lagi menikahinya. 

hadis ini jelas. haram hukum kalau kita ganggu tunang orang. HARAM!!!..
itu adalah terpaktub dalam ajaran islam


kenapa haram??

> tunang atau mengikat perjanjian untuk menjadikan pasangan itu sah disisi agama. berjanji. berdosa besar sekiranya memungkiri janji
> bertunang adalah permulaan mengikat tali persahabatan antara dua keluarga. memutuskan persahabatan itu hukumnya dosa. "tidak sempurna iman seseorang sehingga di mengasihi saudaranya sendiri"
> pertunangan memberitahu masyarakat bahawa pasangan telah berjanji. malu keluarga jika perjanjian tidak dimungkiri. dan masyarakat akan cemur dan tabur fitnah. "sesungguhnya jauhkanlah diri dari fitnah kerana ia satu ibadah"

jelaskan..

kata-kata dari ibn abthoilah

tidak ada yang dapat usir shahwatnya melainkan rasa rindu kepada ALLAH dan ajaran-NYA.

perhubungan atas titian ALLAH pasti berkekalan. andai goyah atau rebah. baikilah perhubungan dengan Maha Esa. 



wallahu'alam...