kengkawan

June 6, 2011

HARAM HUKUM RAMPAS TUNANGAN ORANG. MENGERTI!!!

assalamualaikum


aku yakin. ramai dikalangna blogger blogger malaysia ini sudah ikat tali pertunangan. dan aku yakin ada jugak yang sedang bercinta dengan tunang orang. aku bukan serkap jarang. tapi tadi masa aku ber'blogwalking aku jumpe la seorang gadis yang cukup ayu. cantik. tapi tunang nya gatal. dah bertunang tak sedar diri.

ada jugak keluar paper tunang hantar SMS putuskan tali pertunangan. wah..wah.. mudahnya. mentang mentang teknologi sekarang makin maju. selambe badak air berendam dalam kolam je hantar SMS macam tu. kuang adab betol. aku rasa tak ambil sivik kot masa sekolah dulu. itu pasal lah jadi macam tu

cinta!!!


masa mula kenal. macam macam kata kata manis keluar dari mulut yang munggil. ewah. bukan kemain lagi. romantik nya dah macam cerita dalam novel. melutut di tepi gantang sambil hulur cincin bertahta belian mekah. muka dengan penuh pengharapan agar gadis terima.

gadis pulak. wah. berbunga riang. kena lamar tepi taman tasik. bersaksikan ketenganan air tasik dan kehijauan taman. dengan perasaan malu mahu kucing siam kacuk vietnam. bukan kemain lagi blushing..

cinta adalah kekuatan..
mengubah duri jadi mawar,
mengubah cuka jadi anggur,
mengubah iblis jadi malaikat,
mengubah setan jadi nabi,
mengubah kandang jadi taman,
mengubah sakit jadi sihat,
nengubah marah jadi ramah,
dan mengubah neraka jadi istana

perrrhhhh.. kemain lagi ayat jiwang di tepi taman. perrhhhh.. cair la kalau macam itu. meleleh bagai air liur tahan malu. cissssss....

tunang!!


majlis nak buat yang vogue. nak kalahkan anak jiran. kalau anak jiran book Dina's wedding. dia nak book Datin Linda Rahim. perrrhhh. class gitu. jemputan tak la ramai. hantaran biar lah gempak. ala tunang bertemakan. kena la gempak. nak macam ala ala Noh Hujan dengan Mizz Nina. class tau

bila dah bertunang mula kenal perangai sebenar.

pertunangan adalah persengketaan,
mengubah mawar jadi duri,
mengubah anggur jadi cuka,
mengubah malaikat jadi iblis,
mengubah ramah jadi marah,
mengubah istana jadi neraka
dan mengubah taman jadi kandang.

kalau dulu:

ayang : abg, ayang nak hang out weekend ni dengan member office la.
abg : ye la. abang tengah buzy. ayang jaga diri

sekarang

ayang : abg, ayang keluar ni. lepak dengan member
abg : tak yah lah. kawan awak tu gedik. pantang jumpe laki.
ayang : ayang tak macam tu la.
abg : awak tunang saya. so, awak kena dengar cakap saya. 

dan, pada masa itu. muncul lah manusia yang simpati. dan mendengar story sedih dalam facebook or twitter.
bermulalah percintaan dalam taman terlarang. angkara??
kegatalan wanita itu. dan sikap lelaki yang rasa dia tu perfect sangat sampai tidak percayakan tunang sendiri padahal dia pon ada perempuar lain..


cissss. sadis sungguh hubungan sebegitu. aku bukan mahu menhina mana mana puhak. tapi hanya berfikir. aku berdoa pada tuhan agar aku di jauhkan dengan perangai sedemikian rupa. kita tidak lakukan demikian. tapi ingat lah. hidup ini hukum karma. merendah diri itu adalah baik.

ikuti lah sunnah nabi

haram hukumnya seorang muslim melamar diatas lamaran sahabaynya sendiri apatah lagi menikahinya. 

hadis ini jelas. haram hukum kalau kita ganggu tunang orang. HARAM!!!..
itu adalah terpaktub dalam ajaran islam


kenapa haram??

> tunang atau mengikat perjanjian untuk menjadikan pasangan itu sah disisi agama. berjanji. berdosa besar sekiranya memungkiri janji
> bertunang adalah permulaan mengikat tali persahabatan antara dua keluarga. memutuskan persahabatan itu hukumnya dosa. "tidak sempurna iman seseorang sehingga di mengasihi saudaranya sendiri"
> pertunangan memberitahu masyarakat bahawa pasangan telah berjanji. malu keluarga jika perjanjian tidak dimungkiri. dan masyarakat akan cemur dan tabur fitnah. "sesungguhnya jauhkanlah diri dari fitnah kerana ia satu ibadah"

jelaskan..

kata-kata dari ibn abthoilah

tidak ada yang dapat usir shahwatnya melainkan rasa rindu kepada ALLAH dan ajaran-NYA.

perhubungan atas titian ALLAH pasti berkekalan. andai goyah atau rebah. baikilah perhubungan dengan Maha Esa. 



wallahu'alam...

1 comment:

  1. ohhh , kalau macam tu jangan tunang lama2 . tunang lama2 ni memang mengundang masalah je ..

    Entri Apa Ni?
    Dah Check Harga Blog Korang?

    ReplyDelete