kengkawan

June 26, 2011

PEREMPUAN MELAYU KOTOR???

ASSALAMUALAIKUM...

sebelum pape aku nak promote sikit contest yang aku buat ni.. ruang kan masa korang semua untuk join contest yang aku buat yerk...

1. korang kena follow blog aku yang usang nie. [ kalau korang tak nak follow pon tak pe. just senang korang nak tau pasal contest.]
2. buat entry "CONTEST AYU CARDIGAN TOPI TAMPAN" copy banner dan linkkan 
3. like FACEBOOK FAN PAGE
4.  post gambar korang. kalau perempuan bercandigan. lelaki bertopi.
5. tag 2 orang blogger. pastikan depa tau na.
6. postkan link entry korang kat sini...

senang je kan. pemenang akan dipilih dengan tiga katagori. 
1) untuk perempuan. mestilah di bercardigan dan pandai bergaya dengan cardigan tu. di nilai dari segi mix and match. 
2) lelaki pulak bergaya dengan topi. tak kisah topi apa
3) yang ni akan dipilih melalui undian.. :) hanya sorang je. lelaki kew perempuan tak tau okey... nama pon undi. :)
untuk permulaan aku tag semua follower aku...

TARIKH TUTUP 30 AUGUST 2011(1ST RAYA)
selamat berjaya


back to topik. sekarang ni lelaki melayu kerap tunding jari pada wanita melayu. bukan kerap je. sering. ada ye yang tidak kena kalau story pasal wanita melayu ni. wanita melayu tak ada maruah. tak ada harga diri. tak ada iman. tak ada macam macam.


wahhh.. kemain lagi erk tuduh wanita melayu cam gitu. cam gini. sedar lah sikit yang korang tu bakal kawen dengan wanita melayu. jugak.


most wanita melayu ni islam. most ok. ada jugak yang kristian. tapi islam pada IC dan kad pengenalan lagi ramai lah dari islam yang memang islam. tapi ingat ye korang. korang tak ada hak untuk kafir kan mana mana umat. ingat. jangan dok sedap mulut saja.


wanita melayu kotor??? ni memang buleh naikkan darah seorang wanita. kotor dari segi apa?? dia main lumpur ke?? ke dok main tanah?? eh, bukan kotor macam tu erk. maksudnya kotor dari segi rohani dan mental.


ramai wanita kini tersasar dari jalan hidup. sebab lemah iman dan kurang bimbingan. tapi itu bukan nya dia tak berguna langsung. ni tak di tunding dengan tohmahan yang kemain lagi. aip. pantang ade salah sikit mula la jaja story keliling kampung.

haaiiihhh. mudah nya kaum lelaki ni tunding jari. siap buat sajak bagai nak salahkan kaum hawa ni. siap buat ciri-ciri wanita melayu kemain lagi. siap wat group lagi. siap wat note kat facebook tentang wanita melayu haprak.. mudah kan tunding jari nie. semudah ABC.


macam ni ke konsep dakwah dan tarbiah akhi?? macam ni ke cara korang menginsafkan seseorang?? seseorang yang mungkin sesat dan tersimpang mungkin tawar hati dengan cara korang yang seolah menhukum. bukannya mengajak kebaikan.


sedar tak korang makhluk perosak kaum hawa?? ya, hawa hanya ada 1 akal. tapi, korang yang tersenarai dengan akal yang banyak. pernah korang fikir dan cari pengelesaian. tidak. korang malah kutuk dan jatuhkan hukuman...


lelaki, mudah lepas tangan yang tanggung wanita. cissss... kau memang biadap.


tak ada kebaikan terlaksana tanpa pertolongan dan bimbingan


wahh.. bijak nya aku nak tunding ke arah lelaki.. ya, aku memang bijak. aku jumpa hampir 50 artikal di facebook tentang wanita melayu, tentang wanita bertudung, tentang wanita dan fesyen, tentang wanita melayu gedik.. seee..

yang lebih sedih note di facebook tu di buat oleh pemilik facebook yang punyai ilmu agama yang tinggi. pelajar jurusan syariah kuis, pelajar lugtha UIAM, pelajar dakwah kisdar, pelajar ussuluddin kuin.. wahhh... hebat mereka ni. tapi jika korang semua ni menjadi pendakwah. perlukan korang menghukum orang yang korang cuba tarbiah tu?? tak kan..


ingat ye. korang ada adik perempuan, korang ada saudara sedarah perempuan. korang bakal ada anak perempuan. Allah maha adil. penghinaan kepada wanita itu bukan menyelesaian segalanya,


renung renungkan. dan selamat beramal....

p/s:: jangan lupa join contest =)

1 comment:

  1. bukn semua laki tuding jari ye miss :D n i xpnhkata pon pompuan mlayu tuh kotor.. :D

    ReplyDelete