kengkawan

June 22, 2011

RAMAI FOLLOWER KE RAMAI READER??

ASSALAMUALAIKUM
tadi masa aku blogwaking aku jumpe satu blog ni. perghhh.. follower dia mencecah 500k. hebakkk gila. tapi aku baca entry dia. menarik jugak. dan aku usha lagi blog dia ni. sayang. reader dia sikit je. sikit je orang komen. sikit je kat chat room yakni shoutmix. ala ala macam reader blog aku je. yang komen pulak dalam sorang dua je.



itu apa yang aku nampak dari luaran je la. tak tau la pulak kalau dia tak update komenter kat blog dia. itu aku tak la tanya. nak tanya tapi tak ada kesampaian. ish.. sadis. belom berani la nak serbu orang camgitu. tunggu la aku tersenarai dalam blogger yang termashhhhuurrrr..


kalau korang la kan. mana satu pilihan korang. ramai follower ke ramai reader??


kalau aku. entah la. aku tak pernah pon ramai follower. tengok la follower aku tak sampai pon 300. see. itu tandanya aku kena berhenti berangan jadi blogger femes.
okey. ni bukan entry aku untuk aku perasan yang tak sudah sudah.


before aku kenal apa itu dunia blogging. aku berlumba. berkejar, berjoging semata nak kan follower macam HANIS ZALIKHA. perggghhhh. teringin kot. bila aku cermin muka aku? terus aku senyum kambing akibat perasan yang tak sudah.


tapi, kalau aku la. better aku lebih ramai reader. peminat blog aku yang setia. itu sebenarnya lagi bes. tapi kalau dah femes, mesti ada peminat setia. ye dak.


tapi, korang jangan kejar nak glamor. kompom dak dapek eh. blogging la sebab korang minat minat dan minat. kalau korang bloging sebab nak kan follower yang ramai.
aku tau sangat, kalau dah ramai mesti lepas ni korang macam dah malas dah nak blogging. ye la target korang dah capai. ape lagi nak.


so, jangan kejar follower. kejar la reader blog korang erk... tapi jangan buat entry yang buleh rosakkan korang. kang tak pasal korang kena cap blogger yang nakkan publisiti murahan...


selamat beramal

1 comment:

  1. suka sangat dengan entri ni. you are totally right..
    follower ramai tapi komen boleh kira dengan jari memang tak best la better ramai reader kan. blog yang bagus bukan bergantung kepada jumlah followers tapi berapa jumlah feedback yang dia dapat

    ReplyDelete